Bij social media en online dating komt meer psychologie te pas dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Wil je succesvol zijn in dating, dan is jouw communicatie doorslaggevend, zowel offline als online. En daarvoor heb je rekening te houden met verschillen in het mannen- en vrouwenbrein. Ervaren ‘Pick Up Artists’ (meesterversierders) kunnen je op dat gebied een hoop wijzer maken. En deze informatie is ook zeker toe te passen door marketeers bij het benaderen van een vrouwelijke of mannelijke doelgroep.
There’s more to it than swiping….
Online dating is serious business. Wist je dat er in Nederland bijna twee miljoen mensen op Tinder zitten? Op 12 november jl. organiseerde Social Media Club Utrecht een avond over ‘The other side’: de rol van social media bij dating en versieren. Hierbij deden heuse ‘Pick Up Artists’ hun verhaal. Ik wilde dit weleens zien en ik verwachtte van die foute, te gladde praatjes. En dat leek me wel lachen! Maar het werd veel interessanter dan dat, want psychologie en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) werden als basis aangedragen om het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen te verklaren.
Wat blijkt nou, in de wetenschap werd er tot zo’n 25 jaar geleden nauwelijks gekeken naar de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenbrein. En nog steeds worden deze verschillen onderschat. Terwijl in de praktijk toch duidelijk blijkt dat er grote verschillen zijn, want waar komen anders al die misverstanden tussen mannen en vrouwen vandaan? Patrick van AttractionGym verwoordde dit mooi: “Hormonen zijn als een verfbad voor al je ervaringen, ze bepalen je realiteit, hoe je naar de wereld kijkt en hoe je deze beleeft.”
Wat wil je nou eigenlijk van me?
Wat verwachten mannen van vrouwen en vice versa? Een testje met het publiek toonde dit mooi aan. De aanwezige mannen riepen onder andere dit: ”vrouwen moeten minder praten, duidelijker zijn, minder bitchy zijn en meer humor hebben”. Terwijl de vrouwen in de zaal hele andere dingen belangrijk vonden, zoals: ”mannen moeten beter luisteren, minder direct zijn, meer interesse tonen en meer initiatief nemen.” Dit simpele testje laat al duidelijk zien dat je goed rekening moet houden met de verschillende verwachtingen als je succesvol wilt zijn in je communicatie. De kunst is dus om te snappen hoe dit werkt, zodat je jouw gedrag kunt verbeteren en je aantrekkelijker wordt voor de ander. En dat geldt zowel online als offline.
De volgende spreker, Arnoud van AttractionGym, lichtte zijn verhaal toe met een mooie uitspraak uit de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren): “De betekenis van communicatie is de respons die je krijgt.” Deze uitspraak wijst erop dat communicatie begint bij jezelf. Wat jij doet, zegt en uitstraalt heeft een effect op hoe de ander op jou reageert. Dus in plaats van naar anderen te wijzen, is het raadzaam om eerst naar jezelf te kijken. En daarmee komt gelijk de volgende NLP-techniek om de hoek kijken: ‘Modaliteiten van interne representaties’. Dit heeft ermee te maken dat je op verschillende manieren naar een situatie kunt kijken (je maakt een interne representatie). Beschrijf jij bijvoorbeeld een verhaal met behulp van beelden (visueel: ik zie het strand), met geluiden (auditief: ik hoor de zee ruisen) of met gevoelens (kinesthetisch: ik voel me kalm). En dan heb je ook nog geur (ik ruik de zeelucht) en smaak (ik proef het zout).
Sluit jouw communicatie aan bij die van jouw gesprekspartner?
Onbewust heb je vaak een voorkeur voor één of twee van de vijf modaliteiten (beeld, geluid, gevoel, geur en smaak). Deze voorkeur komt tot uiting in de woorden die je gebruikt. Heb je het gevoel dat de communicatie stroef verloopt? Luister dan goed naar welke woorden je gesprekspartner gebruikt en pas jouw communicatie daarop aan. Hoor je iemand dingen zeggen als: ‘Ik zie het plaatje voor me’, ‘Zo kijk ik naar de situatie’, ‘Kun je dat verhelderen?’, dan is dit iemand die graag in beelden denkt. Als je vervolgens ook in beelden jouw verhaal vertelt, dan zal dit voor de ander heel prettig werken. Dat geldt zowel voor mondelinge als schriftelijke communicatie en dit verklaart mede het gevoel van een ‘klik’. De volgende keer dat je iemand ontmoet en je het gevoel hebt dat je elkaar zo goed begrijpt, let dan eens op: grote kans dat jullie dezelfde modaliteiten gebruiken!
Pas jij jouw communicatie bewust aan op een mannelijke of vrouwelijke doelgroep? En let je dan ook op de woorden die anderen gebruiken om hun verhaal te beschrijven?