Hoe kom je erachter wat je beste mindset is? Als je daar antwoord op hebt, dan kun je gericht stappen zetten om jouw doelen te behalen en je leven te veranderen. Just forget killer body and try killer mindset!

Waar staat mindset voor, hoe vertaal je het? In het Nederlands hebben we niet echt een inspirerende vertaling. In het woordenboek staan woorden als: geestestoestand en mentaliteit. Volgens mij gaat het er bij mindset om hoe je brein is afgesteld. Welke knoppen staan bij jou aan? En staan altijd dezelfde knoppen aan? Of beschik je over een groot palet, waarbij je aan de hand van de situatie de gewenste combinatie van knoppen aan- en uit kunt zetten? Ben je flexibel in jouw gedrag, of doe je dingen vaak op dezelfde manier?

Heb je beperkende of versterkende overtuigingen?

Bij mindset gaat het niet om goed of fout, maar of het voor jou effectief is. Hoe je reageert op een persoon, situatie, kans of een teleurstelling, brengt dat je verder? Of houd je jezelf met jouw (automatische) gedrag onbewust tegen om verder te komen? Wat is in jouw ogen normaal of niet normaal, logisch of niet logisch, mogelijk of niet mogelijk? Dat zijn geen vaststaande waarheden, maar slechts persoonlijke overtuigingen. Daarbij kun je je afvragen: zijn dit voor jou beperkende overtuigingen of versterkende overtuigingen?

Stip aan de Horizon - De Beste Mindset

Jouw verwachtingspatroon is leidend

Onlangs was ik bij een inspirerende workshop van Max Mesman over ‘De Beste Mindset’. Max geeft als definitie van mindset: “Een mix van ervaringen die leidt tot een min of meer vast verwachtingspatroon.” Zo had ik er nog niet naar gekeken, jouw verwachtingspatroon is dus bepalend. Wat jij verwacht, dat bepaalt in grote mate hoe je je gedraagt en wat je uiteindelijk bereikt. De (onbewuste) verwachting ‘het zal toch wel niets worden’, zorgt ervoor dat je niet uitblinkt in enthousiasme en voortvarendheid. En dat straal je vervolgens uit, waardoor anderen ook over jou denken: ‘het zal wel niets worden’.

Je bed uitgekomen? Schouderklopje verdiend!

Max vertelt: “Alles wat we meemaken slaan we op in onze hersenen. Als kind leven we in een fantasiewereld, alles is mogelijk. Maar als we ouder worden, denken we dat er steeds minder mogelijk is. We ontwikkelen vaste routines en gewoontes, hiermee beperken we niet alleen onszelf, maar ook hoe we met anderen omgaan. Voor onze hersenen zijn die vaste gewoontes praktisch en prettig. Het scheelt ontzettend veel denkwerk. Als je over ieder ding bewust moet nadenken en elke keuze moet afwegen, dan is het al een wonder dat je ’s ochtends de deur uit komt!”

Persoonlijke Ontwikkeling - De Beste Mindset

Hoe kun je je eigen mindset beter leren kennen?

Max: “Kijk waar je vaak met je aandacht bent. Ben je met je gedachten veel in het verleden, het heden of de toekomst? Ook hier is geen goed of fout. Maar echt iets veranderen, dat kan alleen in het heden. En dan moet je ook weten wat je wilt veranderen of bereiken.” Een deelnemer van de workshop vertelt: “Ik was erg bezig met het verleden en de narigheid die mij was overkomen. Om daar niet meer mee bezig te zijn, vluchtte ik in de toekomst. Ik had veel mooie dromen, maar ik kwam niet tot actie. Na een bepaalde tijd kreeg ik de wil om iets van mijn leven te maken. Ik kon er zelf voor kiezen om bergopwaarts te gaan in plaats bergafwaarts.” Max vult dit aan en zegt: “Als je een moeilijke tijd doormaakt, dan raak je uit balans. Je gedachtes en gedrag maken een slingerbeweging tussen terugdenken aan vroeger en vooruit denken aan hoe je zou willen dat je leven zou zijn. Zo word je heen en weer geslingerd. Als je het verleden en de toekomst meer loslaat, dan kom je uiteindelijk in het midden uit: het heden.”

Je hersenen houden niet van veranderen

Als je wilt veranderen, dan moet je nieuwe gewoontes aanleren en oude gewoontes afleren. Dat kan een gevecht zijn, want je hersenen houden de dingen graag zoals ze zijn. Dat is ook de reden dat je vaak weer terugvalt in oude gewoontes. Een andere deelnemer van de workshop zegt: “Je gedachten over het verleden kunnen je op het verkeerde been zetten. Daarom besloot ik op een gegeven moment om het verleden niet te serieus te nemen. Ik wilde niet meer in het verleden leven en dit werd voor mij een sterke motivatie omĀ  verder te groeien.”

Omdenken - De Beste Mindset

Wat zou jouw beste mindset kunnen zijn?

Hier kom je achter door bewust aan de slag te gaan met wat je wilt bereiken. Wat zijn je capaciteiten en wat houdt je tegen? Hiervoor is zelfonderzoek en zelfkennis nodig. Weten waar je aan wilt werken en wie je daarbij kan helpen is de eerste stap. Wil je aan de slag met jouw beste mindset? De interactieve workshop van Max Mesman kan je verder helpen.