Hoe kun je energie in een team beïnvloeden? 90% van wat we doen gaat onbewust, zorg dat je dit onbewuste gedrag boven tafel haalt. Blijf je hameren op dingen die niet goed gaan of pak je de echte oorzaak aan?
Wat is voor mij belangrijk om tot resultaten te komen? Dat ik iets doe dat me energie geeft. Dat ik energie krijg van de mensen met wie ik samenwerk. Dat ik energie krijg van gezamenlijke doelen die we nastreven. Maar wat is nou precies energie en hoe werkt dat in een team? Hoe weet je waar energie vrijkomt en waar het weglekt? Hoe kun je dat meten en beïnvloeden?
Energie is meetbaar en beïnvloedbaar
The Ambassador House is een inspirerende club mensen die de energie van jouw team een flinke boost kan geven, met als gevolg betere prestaties. Zij maken gebruik van de ‘Spectrum Energiemeting®‘, een model waarmee je energie van individuen en teams kunt meten en beïnvloeden.
Bert Arons is partner van The Ambassador House en hij ontwikkelde het model. Hij definieert energie kort en krachtig als ‘de mentale kracht om tot prestaties te komen’. Bert: “Energie is dat wat zich tussen je oren afspeelt. Het is de kunst om je daarvan bewust te worden en vervolgens bewust te handelen.”
Hoe kun je energie van een team meten?
In het model ‘Spectrum Energiemeting®‘ wordt gebruik gemaakt van 8 energiebronnen. Deze bronnen zijn:
- Inhoud
- Onderlinge relaties
- Invloed van anderen
- Algehele beleving
- Emotionele beleving
- Manier van communiceren
- Zelfbeleving
- Eigen ontwikkeling
Binnen een team wordt de energie van elk individu gemeten aan de hand van deze 8 energiebronnen. Kijk je bijvoorbeeld naar de manier van communiceren, wat geeft dan energie en wat kost energie? Als mensen niet naar elkaar luisteren, elkaar niet vertrouwen en zich niet veilig voelen, dan kost dit bergen energie.
Bert: “Een manager ziet het vaak ook wel als de samenwerking niet optimaal is. Dus hij of zij denkt: ‘We gaan dingen anders doen’. Dan wordt er bijvoorbeeld anders vergaderd. De oplossing wordt dan echter gezocht in de inhoud (punt 1), terwijl het probleem ligt bij de manier van communiceren (punt 6). Als mensen zich niet durven uitspreken, heeft het dan zin om veranderingen door te voeren in de manier van vergaderen? Nee, want dat verandert niets aan het werkelijke probleem, die ligt bij een andere bron.”
Dingen echt uitpraten gebeurt heel weinig
Als je kijkt naar emotionele beleving (punt 5), dan is dat de manier hoe jij iets ervaart. Dat kan energie geven of vreten. Dit is ergens door ontstaan, waar zit de wortel van deze onrust? Het zou goed zijn om dit te bespreken. Maar daar zit nou juist het probleem, dingen echt uitpraten gebeurt heel weinig. Als je je in een team niet veilig voelt, dan kijk je wel uit om het achterste van je tong te laten zien. Als een manager vervolgens blijft hameren op dingen die niet goed gaan, maar hij of zij pakt niet de werkelijke oorzaak aan, dan heeft het geen effect.
Het kan ook zo zijn dat de sfeer in een team prima is, er wordt van alles besproken, er wordt gelachen en men voelt zich prettig. Maar als er vervolgens geen besluiten genomen worden, er worden geen knopen doorgehakt en niemand neemt verantwoordelijkheid, dan levert dat ook geen resultaten op. Dat het zo gezellig is kan ook een reden zijn dat mensen hun mond niet open doen, want ze willen geen spelbreker zijn door anderen af te vallen.
Energie vertalen in een teamscore
Om de teamscore te meten gaan we uit van de 8 eerder genoemde energiebronnen en kijken we per persoon waar energiewinst en -verlies zit. Iedereen maakt hierbij gebruik van 37 trefwoorden en een meetlat die loopt van +3 tot -3. Alle individuele resultaten worden bij elkaar opgeteld en dit is de totale teamscore. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat er bij een team 22% van de energie weglekt door de manier van communiceren, maar dat er 15% aan energie gewonnen wordt op de inhoud. Dus mensen krijgen energie van hun werk, maar een aspect van de omgang met elkaar, in dit geval de manier van communiceren, kost energie. Met de teamscore heb je een duidelijk beeld welke bronnen energie geven of kosten en in welke mate. Dit vormt de basis van je aanpak: wat ga je doen om energievreters aan te pakken en energiegevers te behouden?
Tips voor meer energie
Maak dingen bespreekbaar in een team. Als mensen een onderwerp aansnijden, vraag dan door. Stel de vraag achter de vraag. Het gaat niet om goed of slecht, het gaat erom of iets effectief is en wat je kunt verbeteren. Soms denk je dat iets alleen energie kost. Doordat we ons zo richten op datgene waar we last van hebben, zijn we niet meer in staat om te zien dat hetzelfde onderwerp ook energie kan geven. Dingen bespreken helpt om andere kanten van een situatie te zien.
Als problemen niet opgelost worden, gaan ze doorwerken in andere zaken. Bijvoorbeeld: de onderlinge relaties zijn goed, maar het loopt al een tijd niet lekker op het gebied van inhoud en structuur van het werk. Als dit te lang blijft doorgaan, dan zal dit op den duur ook ten koste gaan van de onderlinge relaties. Wees je ervan bewust dat alles met elkaar verbonden is. Daarom moet je weten waar het probleem zit en dat aanpakken. En wil je het resultaat van die aanpak weten? Dan doe je gewoon (gedeeltelijk) een tweede meting!
Je kan het tij niet keren door af en toe met losse flodders te schieten, een overleg, een werkinstructie, een cursus, etc. Dat lijkt allemaal nuttig, maar als het werkelijke probleem niet wordt uitgesproken, dan gaat men daarna weer op dezelfde voet verder. 90% van wat we doen gaat onbewust, dus zorg dat je dit onbewuste gedrag boven tafel haalt.
Deze blog is 13 mei 2016 gepubliceerd op www.ambassadorhouse.nl/judy-ervaart-hoera-energie