We hebben verwachtingen, doelen en dromen. En we willen zoveel mogelijk alles van te voren weten, plannen en controleren. Maar hoe realistisch is dat? Want het leven loopt vaak anders en stelt ons op de proef.

Momenteel lees ik het boek “Vrij – minder denken en lichter leven” van Marnix Pauwels. Ik vind het heel interessant en verfrissend hoe hij tegen het fenomeen denken en ego aankijkt. We hebben vaak het beeld van onszelf dat we veel invloed en controle over ons leven hebben. Dat ons leven maakbaar is. En als we maar graag genoeg willen en hard genoeg ons best doen, dat we dan succesvol zijn en onze doelen behalen.

Wat als het leven anders loopt?

Pijn, teleurstelling, verdriet en verlies horen net zo goed bij het leven. Hoeveel invloed hebben we daarop? We hebben er mee te dealen en moeten accepteren dat dat erbij hoort. In het boek zegt de schrijver dat een lekker leven inhoudt dat je het welslagen van al je wensen compleet los moet laten. Oké, dat is even een andere insteek dan ik gewend ben, maar wel heel relativerend!

Maakbaarheid is een hardnekkige mythe - Wat als het leven anders loopt?

Hangt je eigenwaarde af van wat je hebt bereikt?

Ook schrijft hij: “De kunst is om het vooral luchtig en soepel te houden. Dan ontdek je dat níet weten je ticket is naar geluk.” Dit vind ik een hele goede tegenhanger van alle zogenaamde succesformules. Niet te veel verwachten en niet te veel streven. Dat maakt je minder afhankelijk van resultaten en succes. Als het je niet lukt om jouw doel te behalen, ben je dan zelf mislukt? Hangt jouw waarde af van wat je wel of niet bereikt? Of kun je jezelf daar los van zien? Als er iets mislukt, dan ben je zelf toch nog steeds even waardevol? Juist als je je niet vasthoudt aan hoe het volgens jou zou moeten zijn, dan sta je open voor andere kansen. Kansen die je anders niet zou zien.

We zijn verslaafd aan denken

Het boek staat vol rake teksten over hoe verslaafd we zijn aan denken. En hoe dat zorgt voor problemen die er niet hoeven te zijn. We zijn niet de dingen die we denken, maar slechts de ruimte waarin gedachten kunnen bestaan. Wil je vrij zijn? Identificeer jezelf dan niet met je gedachten. Dat is namelijk allemaal ego. En waar komt al het drama vandaan? Vanuit je ego.

Kun je je eigen gedachten manipuleren? Nee, dat kan je niet. Gedachten verschijnen gewoon. Je kan niet van te voren bepalen: “Nu ga ik dit denken.” Je kan ook niet beslissen om nergens aan te denken, of alleen aan leuke dingen te denken. Dat zouden we wel willen, maar ons ego zorgt voor een continue gedachtestroom. Daar zitten soms hele nuttige gedachten bij, maar vaak ook totaal zinloze gedachten waar je niets aan hebt en niets mee kunt.

Maakbaarheid is een hardnekkige mythe - We zijn verslaafd aan denken.

Geef je ego geen hoofdrol

Je kunt je eigen gedachten niet stoppen, maar wat je wel kan doen, is besluiten aan welke gedachten je aandacht geeft. Kies er dan voor om alleen aandacht te geven aan gedachten die je verder helpen. Accepteer dat al die andere gedachten er zijn, maar dat je er helemaal niets mee hoeft. Maak jezelf niet gek en geef je ego geen hoofdrol.

Het boek staat vol wijze uitspraken en deze geven mij de bevestiging dat je altijd op jezelf kan vertrouwen. Ook al gaan dingen niet zoals je wil en ben je onzeker over de afloop. Marnix Pauwels schrijft in zijn boek: “Om te functioneren in het dagelijks leven kun je gewoon vertrouwen op je vaardigheden, vindingrijkheid en intuïtie, want die hebben je namelijk altijd al geholpen en gesteund.”