“Wist je dat 80% van de zakelijke beslissingen worden beïnvloed door jouw persoonlijke gunfactor? De gunfactor is net zoiets als de X-factor, moeilijk te duiden. Mensen met een hoge gunfactor wekken vertrouwen, zijn overtuigend, geven anderen een goed gevoel en weten hun gewenste doelen te realiseren.

Gunnen betekent letterlijk ‘graag willen dat iemand iets krijgt of heeft’. De gunfactor wordt grotendeels bepaald door non-verbale signalen, bijvoorbeeld houding, stemgeluid en mimiek. De mate waarin iemand betrouwbaar overkomt, bepaalt voor een groot deel zijn gunfactor. Mensen netwerken voortdurend om elkaar en zichzelf verder te helpen. Netwerken is kort gezegd: verbinden, gunnen en delen!”

Dit las ik in de aankondiging van de workshop “Wakker worden met je gunfactor”. Het maakte mij nieuwsgierig, daar wilde ik meer over weten! Daarom stapte ik op 6 februari jl. binnen bij de workshop van Saskia Buma en Maurice van Bokhoven van The Ambassador House. Het werd een hele leerzame middag met inspirerende eyeopeners en bijzondere gesprekken. En wat me vooral bij is gebleven is de bevlogenheid, zowel van de trainers als van de deelnemers.

Wakker worden met je gunfactor

Wat gun je jezelf?

Veel mensen kijken op maandag alweer uit naar vrijdag en zo leven ze van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Wat zou het fantastisch zijn als je veel vaker jouw talenten kunt benutten en die met plezier kunt ontwikkelen. Ben je je bewust van jouw talent? En doe je er genoeg mee? We hebben allemaal veel capaciteiten, maar laten we ze ook tot bloei komen? Durf je uit jouw comfortzone te stappen om meer met je talent bezig te zijn? Je hoeft niet gelijk je wereld om te gooien, je kan ook klein beginnen. Ga je meer verdiepen in jouw talenten en interesses, maak tijd om ermee bezig te zijn, lees erover en zoek gelijkgestemden op.

Als je dit op je werk kunt doen, dan is dat een hele mooie toegevoegde waarde. En als dat niet kan, wat houdt je tegen om in je vrije tijd bewuste keuzes te maken voor jouw talent en plezier? Laat het idee los dat het veel tijd moet kosten. Al begin je met een paar uurtjes per week, dat moet toch in te plannen zijn? Laat ook het idee los dat je er geld mee moet verdienen, doe het in eerste instantie omdat je je verder wilt ontwikkelen. Als je de dingen doet waar jouw hart sneller van gaat kloppen, dan zal dit veel energie geven en dit zal je uitstralen naar anderen. Vervolgens zal je nieuwe mogelijkheden scheppen en jouw enthousiasme en kwaliteiten zorgen ervoor dat je de gunfactor krijgt! En dit leidt ertoe dat anderen je graag helpen om verdere stappen te zetten. Heb vertrouwen in jouw talent en geef het de ruimte die het verdient!

Wat gun je een ander?

Wat gun je een ander?

Vraag jezelf eens af wat jij een ander te bieden hebt, wat kun je brengen in plaats van alleen te halen? Wat je jezelf gunt en wat je een ander gunt, is heel nauw met elkaar verweven. Als jij jouw talent ontwikkelt en daarmee anderen helpt, dan creëer je jouw persoonlijke gunfactor. Gunnen is een werkwoord en staat voor verbinding maken met anderen. Om je met een ander te verbinden moet je elkaar accepteren met alles erop en eraan. Helaas hebben we geleerd om in hokjes te denken, want dat maakt het makkelijker om iets in te delen in goed of fout. Alles wat in onze ogen fout is, daarvan zijn we snel geneigd om het te veroordelen en af te wijzen. Wil je je echt verbinden met anderen? Dan kun je beter zo snel mogelijk afleren om dingen op voorhand aan te nemen en te veroordelen.

Hoe verbind je je met een ander?

Verbinding begint met oprechte aandacht en interesse in de ander. Je moet het werkelijk leuk vinden om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Ga ervan uit dat iedereen een interessant verhaal te vertellen heeft waar jij van kunt leren. Stel open vragen en luister. Ga niet interpreteren, maar vraag door. Miscommunicatie ontstaat door kleine dingetjes. Daarom is het altijd goed om af en toe samen te vatten: “Als ik het goed begrijp, bedoel je dan………?” Als jij de ander echt wilt begrijpen en je verdiept je in de ander, dan zal hij uitgenodigd worden om meer van zichzelf te laten zien. Als jij open en eerlijk bent en je niet anders voordoet dan je bent, dan zal de ander zich bij jou op zijn gemak voelen.

Openheid, eerlijkheid en vertrouwen zijn bepalend voor jouw gunfactor. Als je in een gesprek aan de oppervlakte blijft en vooral over jezelf praat en weinig vraagt, dan ontstaat er een monoloog in plaats van een dialoog. De ander voelt zich niet gehoord en krijgt ook geen mogelijkheid om voor jou iets te betekenen. Een gemiste kans!

Meeting

Verwachtingsmanagement

We doen onbewust allemaal aan verwachtingsmanagement en dat werkt twee kanten op. We zijn geneigd om datgene te doen waarvan we denken dat anderen dat van ons verwachten. Jij denkt dat je een ander teleurstelt als je niet aan zijn verwachtingen voldoet. En tegelijk verwachten we dingen van anderen. Maar is die verwachting reëel? En heb je die verwachting ook uitgesproken? Hoe kan een ander weten wat jij verwacht? Wat voor jou logisch is, hoeft voor een ander helemaal niet logisch te zijn. En zo ontstaan er misverstanden. Dit kun je voorkomen door verwachtingen en twijfels gewoon uit te spreken. Wat heb jij nodig en wat heeft de ander nodig? Je kunt dit niet van elkaars gezicht aflezen, je komt er alleen achter door in gesprek te gaan en door het te vragen.

Doe eens wat anders

We doen elke dag zoveel dingen uit gewoonte. Doe nou eens iets anders en ervaar welke leuke dingen er dan kunnen ontstaan. Als je uit angst altijd dezelfde dingen blijft doen, dan creëer je je eigen grenzen. Dingen anders doen betekent uit je comfortzone stappen. Alles wat daarbuiten ligt is nieuw en spannend. Wees niet bang om fouten te maken, zie het als een leerproces. Als je een fout maakt, erken dat dan en leer ervan. Als iets niet werkt, denk dan na over jouw gedrag. Wat kun je anders doen om wel te krijgen wat je wilt? Alleen al door te reflecteren en anders naar een situatie te kijken, kun je er al invloed op uitoefenen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden. Door nieuwe stappen te zetten ga je leren en groeien. Daardoor kun je betere keuzes maken en steeds meer doen wat bij jou past. Ook zal je mensen ontmoeten die jou inspireren en die jou verder op weg helpen.

De gunfactor is…….zoveel dingen!

De gunfactor is het vermogen om je te verbinden met de ander.
De gunfactor is jezelf zijn en anderen accepteren zoals ze zijn.
De gunfactor is weten wat jouw talent is en dat uitstralen.
De gunfactor is kijken wat jij voor een ander kan betekenen.
De gunfactor is aandacht schenken aan de behoeftes van een ander.
De gunfactor is elkaar inspireren en versterken.
De gunfactor is zoveel dingen, wellicht heb je zelf nog meer ideeën?

Wat kun jij doen om je meer te verbinden met anderen? Welke talenten van jezelf kun je inzetten om anderen te helpen? En hoe kunnen anderen jou verder helpen in jouw ontwikkeling?